My Vintage Helpers / Mano vintažiniai pagalbininkai

300820113448

I kind of like to use some older kitchen utensils while preparing food. This Singer mixer belonged to my mother-in-law and was produced in 1986. Every Sunday I whip the cream with it to be eaten with wafers:

Mėgstu naudoti senoviškus buitinius prietaisus ruošdama maistą. Šis Singer maišytuvas priklausė mano anytai ir pagamintas 1986 m. Kiekvieną sekmadienį juo plaku grietinėlę prie margų blynų:

The bread toaster is not so old and we inherited it from Tjorvi’s aunt:

Ši duonos skrudintuvė ne tokia jau ir sena, paveldėjom ją iš Tjorvio tetos:

My mother-in-law gave me her old Kitchen Aid mixer that she bought 1958. Few years ago she have bought a new one. This brand used to be and still is the brand for kitchen mixers in Iceland. I am amazed how comfortable this mixer is. It is simple and very functional. And so much easier to clean than my new 3-year-old Philips.

Anyta atidavė ir savo seną Kitchen Aid maišytuvą, kurs pirktas 1958 m. Prieš keletą metų ji nusipirko naują. Šis prekinis ženklas buvo ir vis dar yra Islandijoje populiariausias iš visų virtuvės maišytuvų. Buvau nustebinta, koks patogus šis maišytuvas: paprastas, funkcionalus ir labai lengvai plaunamas (palyginus su mano 3 m. senumo Philips).

 

 

Yesterday my mother-in-law gave me the brochure of the mixer and one more attachment: the oil dropper. The oil dropper is used in preparation of mayonnaise.

Vakar anyta man atidavė maišytuvo knygelę ir dar vieną priedą: aliejaus lašinę, naudojamą gaminant majonezą.

 

Mach more than the mayonnaise attachment I like the book. Cool vintage layout design, photos and recipes of ’58:

Daug labiau, nei naująjį priedą, mėgstu šią knygelę: mielas šešto dešimtmečio maketas, nuotraukos ir receptai:

 

My favorite attachment from the brochure is this ice maker:

Labiausiai patikęs maišytuvo priedas iš knygelės yra ši “ledų mašina”:

The most weird one:

Keisčiausias ir juokingiausias priedas:

And here is the recipe of the cake that I used my new-old Kitchen Aid for the firs time:

Send cake (Sandkaka)

200 g. ( 2 sticks) butter

200 g. (1 2/3 cup) wheat floor

200 g.  (1 cup and 2 Tbsp) sugar

1 tsp. vanilla powder or vanilla drops

4 egg

1 cup of dry papayas and pineapples (can be different choice of dry fruits)

1/2 cup of almond flakes

Heat the oven to 175 °C (350 °F), put sugar, wheat floor, vanilla and soft butter into the mixer bowl, add eggs. Mix for 1 min. om the lowest speed and 3 min. on the highest. Line 9″x9″ (23 cm x 23 cm) backing tray (can be slightly bigger or smaller) or 1-2″ (2,5-5 cm) depth 14″x13″ (app. 33 cm x 33 cm) oven tray with backing paper, put all the dough in it and equalize with spatula. Sprinkle with the dry fruits and then with almond flakes. Bake for 20-30 min. Cool down on the grid and cut into 2″x2″ or 3″x3″ squares. Enjoy!

O čia receptas, kuriuo išbandžiau savo naują-seną maišytuvą:

Smėlio pyragas (Sandkaka)

200 g. sviesto

200 g. miltų

200 g.  cukraus

1 a.š. vanilinio cukraus ar vanilės miltelių

4 kiaušiniai

1 puodelis džiovintų papajų ir ananasų (ar kitokių džiovintų vaisių)

1/2 puodelio migdolų drožlių

Įkaintinti orkaitę iki 175 °C, į maišytuvo dubenį sudėti cukrų, miltus, minkštą sviestą, vanilę, pridėti kiaušinius. Maišyti 1 min. mažiausiu greičiu ir 3 min. didžiausiu. Ištiesti kepimo popieriumi 23 cm x 23 cm kepimo formą (gali būti šiek tiek mažesnė ar didesnė) ar gilesnę orkaitės skardą, sudėti tešlą, mentele išlyginti paviršių. Pabarstyti sausais vaisiais ir migdolų drožlėmis. Kepti 20-30 min. Atvėsinti ant grotelių ir supjaustyti 5×5 cm ar 8×8 cm kvadratukais. Skanaus!

The End

Pabaiga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: