Rhubarb jam / Rabarbarų uogienė

1

Rhubarb. I even do not know whether it is a vegetable or fruit – Wikipedia calls it “plant”. I remember from childhood rhubarb being eaten in the spring for abundance of vitamins. Then everybody learned that there is an oxalic acid in these plants and people stopped growing and using them so much. Much later it was discovered that the amount of oxalic acid in rhubarb is very low and can not make any harm. In Lithuania it is recommended to eat rhubarb only before Midsummer when the amount of oxalic acid is the lowest.

In Iceland everything is going slower in the nature and garden. The high season of rhubarb were two last weeks. I have heard in the morning show of Lithuanian state TV that the best is not to eat rhubarb after the flower stems start to appear. That is probably true everywhere.

In my childhood I knew just only two ways to eat rhubarb: eat it row with sugar or drink rhubarb compote. After I moved to Iceland I discovered the rhubarb jam eaten with pancakes, wafers or as a sauce with meet. Rhubarb jam became my favorite with Sunday wafers. Not mentioning rhubarb cakes, tarts, shortcakes. Just two weeks ago I discovered that rhubarb jam can be uses in traditional Icelandic cake Vínarterta. Last Sunday while having brunch with my girlfriends I tried rhubarb pesto (does anybody know the recipe? Google does not . . .).

Net nežinau, ar rabarbaras yra vaisius ar daržovė. Vikipedijoje rabarbarai vadinami “augalais”. Iš vaikystės prisimenu rabarbarus, gausius vitaminų, valgomus pakankamai ankstyvą pavasarį. Vėliau staiga buvo atrasta, kad rabarbaruose yra nuodingos oksalo rūgšties ir žmonės nustojo juos masiškai auginti. Tik neseniai paskelbta, kad oksalo rūgšties juose yra labai mažai, todėl, valgant saikingai, rabarbarai pakenkti negali (nepažįstu nei vieno, nesaikingai valgančio rabarbarus:)). Lietuvoje rabarbarus rekomenduojama valgyti iki Joninių, kai oksalo rūgšties kiekis juose mažiausias.

Islandijos gamtoje ir daržuose viskas vyksta daug lėčiau. Pats rabarbarų sezono įkarštis buvo vos prieš dvi davaites. Neseniai per “Ryto ratą” girdėjau, kad rabarbarus geriausiai yra skinti valgymui iki pradeda augti žiedai. Tai turbūt tinka bet kuriai vietovei.

Vaikystėje rabarbarus valgiau žalius su cukrumi. Dar mama virdavo rabarbarų kompotą. Po to, kai apsigyvenau Islandijoje, atradau rabarbarų uogienę, kuri čia valgoma su blynais arba kaip padažas avienai. Dabar rabarbarų uogienė yra mano mėgstamiausia su sekmadienio pusryčių “margais” (čirviniais) blynais. Prieš porą savaičių atradau, kad rabarbarų uogiene galima pertepti tradicinį islandų pyragą Vínarterta. Praeitą sekmadienį, valgydama priešpiečius su draugėmis, paragavau rabarbarų pesto (gal kas nors žinote receptą? Google nežino . . . )

 

 

Vínarterta (Vienna cake)

180 g. (3 dl.) wheat flour

1 tsp raising agent

180 g. sugar

180 g. butter

3 egg

2 tbsp milk

12 tbsp (can be more) rhubarb jam (more traditional is to use prunes jam)

Mix dry ingredients (wheat flour, backing powder, sugar), put into the kitchen blender.  Put room temperature butter, eggs (lightly beaten) and milk together with wheat flour blend. Blend it in blender for 1 min.  on the low-speed and for 3 min. on the high-speed. Heat the oven to 180 °C, bake 4 layers of cake separately in greased rounded cake shapes for app. 12 min or until the wooden stick gets out clean. I had two shapes, so I did it in two “shifts”🙂. My shapes are 25 cm in diameter and my cake layers appeared to be quite thick – I would have baked 5. It is tastier when layers are thinner. Cool the layers down on the rack. Put them all together spreading 3-4 spoons of rhubarb jam in between. Put the cake on the wooden board, put another on the top and slightly press with something. Let it stay for 1 hour. Than wrap the cake into food or aluminum foil and let it stay in the fridge at least for a night (the longer the tastier). Dust the top of the cake with confectioners’ sugar (sugar powder) before serving.

Vínarterta (Vienos pyragas)

180 g. (3 dl.) kvietinių miltų

1 a.š. kepimo miltelių

180 g. cukraus

180 g. sviesto

3 kiaušiniai

2 v.š. pieno

12 v.š. (gali būti daugiau) rabarbarų uogienės (labiau tradiciška dėti džiovintų slyvų uogienę)

Sumaišyti sausus produktus (cukrų, miltus, kepimo miltelius) maišyklėje. Pridėti kambario temperatūros sviestą, truputį paplaktus kiaušinius ir pieną. Viską maišyti maišyklėjė 1 min. mažiausiu greičiu ir 3 min. didžiausiu greičiu. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C. Kepti keturis pyrago sluoksnius (“blynus”) atskirose, sviestu pateptose formose maždaug 12 min ar iki įbestas medinis pagaliukas ištraukus bus sausas. Aš turiu dvi formas, taigi, kepiau dviem pamainomis🙂 Mano formų skersmuo yra 25 cm. – pyrago blynai išėjo kiek per stori. Būtų buvę geriau kepti penkis blynus – plonesnių sluoksnių pyragas skanesnis. Pyrago sluoksnius atvėsinti ant grotelių. Atvėsusius pertepti rabarbarų uogiene ir lengvai paslėgti valandai. Suvynioti į maistinę plėvelę ar aliuminio foliją ir šaldytuve palaikyti bent per naktį (kuo ilgiau, tuo skaniau). Prieš patiekiant į stalą pabarstyti cukraus pudra.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: