Sunday Supper / Sekmadienio vakarienė

2

Sunday supper needs to be special. Especially when you are a kid. I want my daughter to have these good memories. I backed cinnamon rolls for supper yesterday.

Cinnamon rolls

Dough:

1/2 dl (50 ml) warm water

25 g pressed yeast or

1 tbsp dry yeast

1 dl (100 ml) milk

1 egg

2 tbsp sugar

1/2 tsp salt

1/2 tsp cardamom powder

450 g wheat flour

50 g (app. 1 half stick) butter

Filling:

5 tbsp butter, softened

5 tbsp sugar

1-2 tbsp cinnamon

Preparation:

If you have a bread backing machine with dough-making feature, put all the ingredients for the dough into it and choose the dough-making program. If not – take a big bowl, pour the warm water into it. Put dry yeast over. Brake pressed yeast into small crumbs if you use it instead of dry one. Wait for 3-5 min. Warm milk (not more than 2o°C/68 °F), pour into yeast blend. Put the egg. In another bowl mix together sugar, salt, cardamom and wheat flour. Grind butter into that mix. Put all the wheat flour-butter mix into yeast mix. Knead the dough. Roll out the sheet of dough app. 20 cm X 45 cm (app. 8″ X 18″). Put all the ingredients for filling into the bowl, combine well. Spread evenly on the dough. Roll the dough into a slab app. 3-5 cm / 1 1/2 – 2 ” thickness. Cut with a sharp knife into 1 1/2 cm (app. 1/2 “) thickness pieces. Place buns flat on the backing tray lined with baking paper leaving space of a bun in between and let it stand for 20-30 min and bake 10-12 min or until slightly golden brown in 200 °C ( 395°F) oven. Remove after backed and let cool down covered with dump towel on the rack. Eat warm with milk🙂

Sekmadienio vakarienė turi būti ypatinga. Ypač, kai esi vaikas. Noriu savo dukrai sukurti gerų prisiminimų. Vakar kepiau cinamoninių bandelių.

Cinamoninės bandelės

Tešklai:

1/2 dl (50 ml) šilto vandens

25 g presuotų mielių arba

1 v. š. mielių milyelių

1 dl (100 ml) pieno

1 kiaušinis

2 v. š. cukraus

1/2 a. š. druskos

1/2 a. š. kardamono miltelių

450 g kvietinių miltų

50 g sviesto

Įdaras:

5 v. š. minkšto sviesto

5 v. š. cukraus

1-2 v. š. cinamono

Paruošimas:

Jei turite duonos kepimo mašiną su tešlos paruošimo funkcija, sudėkite visus tešlai skirtus produktus į ją ir įjunkite tešlos paruošimo programą. Jei ne – paimkite didelį dubenį, supilkite į jį šiltą vandenį ir suberkite mieles. Jei naudojate presuotas mieles – susmulkinkite jas arba sutrinkite vandenyje. Palaukite 3-5 min. Supilkite šiltą pieną, įplakite kiaušinį. Kitame inde sumaišykite miltus, kardamoną, druską, cukrų, sutarkuokite sviestą. Supilkite viską į mielių mišinį. Suminkykite tešlą. Tešla turi nelipti prie rankų, bet būti labai minkšta. Iškočioti 20 cm X 45 cm tešlos lakštą. Įdaro produktus sumaišyti iki vienalytės masės ir tolygiai užtepti ant tešlos. Susukti į 3-5 cm skersmens ritinį, aštriu peiliu supjaustyti į 1 1/2 cm storio skridinius. Skridinius suguldyti į kepimo popieriumi išklotą skardą, paliekant bandelės dydžio tarpus. Palikti pastovėti 20-30 min, kepti 10-12 min arba iki truputį parus,  200°C karščio orkaitėje. Iškepus ištraukti ir palikti atvėsti ant grotelių, uždengus drėgnu rankšluoščiu. Valgyti šiltas, su pienu🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: