37, Buns, Pancakes And Spicy Lunch / 37, bandelės, blynai ir aštrūs pietūs

100320111896

A week of celebrations: first, we had a Shrove Tuesday celebration in Lithuanian school on Sunday, than, Buns Day (Bolladagur) in Iceland on Monday, Shrove Tuesday on Tuesday🙂 and I turned 37 yesterday, on Ash Wednesday that is a day of children carnival in Iceland. Wow. After all these sweets (buns with whipped cream and chocolate glazing, all kinds of cakes and pancakes and Birthday cakes ) I would like to have something spicy. Like that avocado-tomatoes salad in photos above I had for lunch yesterday.

Avocado-Tomatoes Salad

1/2 avocado, peeled and stoned, sliced in half-moons

1/2 tomatoes, sliced in half-moons

1/4 red sweet paprika, cut in strips

pinch of fresh coriander leaves

1 clove of garlic, minced

~ 1 cm(~1/2 ‘) ginger, gated

pinch (or to taste) of chilli spice mix powder

3 tbsp feta or cottage cheese

2 tbsp oil (I used rape oil with herbs from the jar of feta cheese)

Put all the ingredients to the plate or bowl, season with chilli powder, moist with oil. enjoy with yeast buns or home-made bread.

Ši savaitė pilna švenčių: sekmadienį su Lietuviška mokyklėle šventėme Užgavėnes, pirmadienį – Bolladagur – Bandelių diena Islandijoje, antradienį – tikrosios Užgavėnės, vakar – Pelenų  diena (tradiciškai vaikų karnavalų diena Islandijoje) ir man suėjo 37 metai. Po visų saldumynų – bandelių su plakta grietinėle ir šokoladui, blynų ir gimtadienio desertų – norisi kažko aštraus. Gal avokado ir pomidorų salotų, kaip nuotraukose viršuje, kokias aš valgiau pietums vakar ?

Avokado ir pomidorų salotos

1/2 avokado, be kauliuko ir žievės, supjaustyto pusmėnuliais

1/2 pomidoro, supjaustyto pusmėnuliais

1/4 raudonos saldžios paprikos, supjaustytos juostelėmis

žiupsnis šviežių koriandro lapų

1 česnako gabaliukas, sutrintas

~ 1 cm(~1/2 ‘) imbiero šaknies, sutarkuotos

žiupsnis (ar pagal skonį)čili prieskonių mišinio

3 v.š. feta, balto naminio sūrio ar riebios varškės

2 v.š aliejaus (aš pyliau rapsų aliejų su prieskoniais iš stiklainiuko su feta sūriu)

Sudėti viską į lėkštę ar dubenį, pabarstyti čili, palaistyti aliejumi. Skanu su mielinėm bandelėm ar namine balta duona.

Monday before Shrove Tuesday is Bolludagur – Buns Day in Iceland. Kids make Bolla – stick, decorated with ribbons of different colours – and come with them on Buns Day morning to ask for buns. There are two types of buns backed for Bolludagur – yeast dough buns and water dough buns. Here come

Water Dough Buns

80 g. butter (~3 oz)

2 dl. water (~ 1 cup + 1 tbsp + 1/4 tbsp)

100 g wheat flour (~3/4 cup)

3 egg

1/8 tsp salt

Boil water with butter until butter is melted. Whisk in wheat flour until the dough is even and comes off the sides of the bowl. Cool down for few minutes. Whisk eggs well and put into the wheat flour dough in small portions while stirring. Put the bowl with the dough into the freezer for 10 min. – there will be nicer texture. There are two ways of shaping these buns: first, to drop  egg-size peace of dough with two spoons on the backing tray lined with backing paper; second, use a cake decorating bag with a wide star-shaped head to distribute the dough (also make buns with the size of egg). In both ways leave 3-5 cm (1 1/2 – 2 ‘) in between. Bake in 200°C (400°F) for 30 min (until medium brown) and do not open at first 15-20 min. It is good to try one bun after backing time is over whether it is baked. Cool down on the rack. Cut horizontally and fill with whipped cream (2 dl. cream (~ 1 cup + 1 tbsp + 1/4 tbsp) for whipping (36-40 % fat), 3 tbsp confectioner’s sugar, 1 tbsp lemon juice – all whipped together) and glaze with chocolate glazing (1oo g. (~3/4 cup) confectioner;s sugar, 2 tsp cocoa, 1 tbsp water, stir well all together). Keep buns air-tight to prevent from drying. Fill and glaze before serving.

Pirmadienis prieš Užgavėnes yra Bolludagur – Bandelių diena Islandijoje. Vaikai pasidaro Bolla – įvairiaspalviais kaspinais dekoruotą lazdelę – ir su ja Bandelių dienos rytą eina tėvų prašyti bandelių. Bandelių dienai kepamos dviejų rūšių bandelės: mielinės tešlos ir taip vadinamos “vandeninės” tešlos bandelės. Taigi,

“Vandeninės” (plikytos) tešlos bandelės

80 g. sviesto (~3 oz)

2 dl. vandens (~ 1 JAV puodelis + 1 v.š. + 1/4 v.š.)

100 g kvietinių miltų (~3/4 cup)

3 kiaušiniai

1/8 tsp druskos

Vandenį virti su sviestu, kol šis ištirps. Maišant šluotele, sudėti miltus. Plakti, kol masė bus vienalytė ir atšoks nuo indo kraštų. Keletą minučių atvėsinti. Suplakti kiaušinius ir mažomis dalimis įmaišyti į miltų-sviesto tešlą. Dubenį su tešla 10 min. įdėti į šaldiklį, kad formuojant būtų gražesnė tekstūra. Formuoti bandeles galima dviem būdais: pirmas, su dviem šaukštais kabinti tešlą ir ant kepimo popieriumi išklotos skardos formuoti kiaušinio dydžio kauburėlius; antras, supilti tešlą į konditerinį maišelį su platesniu žvaigždiniu antgaliu ir spausti tešlą to pačio dydžio kauburėliais. Abiem atvejais palikti  3-5 cm (1 1/2 – 2 ‘) tarpus. Kepti 30 min. ar iki bandelės vidutiniškai parunda) 200°C (400°F) karščio orkaitėje. Jokiu būdu neatidarinėti orkaitės pirmasias 15-20 min. Geriau visai nedarinėti, kol iškepa. Pasibaigus laikui, paragauti viena bandelę, ar viduje gerai iškepusi. Atvėsinti bandeles ant groptelių. Perpjauti horizontaliai, įdaryti plakta grietinėle (2 dl. (~ 1 JAV puodelis + 1 v.š. + 1/4 v.š.) 36-40 % riebumo grietinėlės, 3 v.š. cukraus pudros,1 v.š. citrinos sulčių – viską gerai išplakti) glazūruoti šokoladine glazūra (1oo g. (~3/4 puodelio) cukraus pudros, 2 a.š. kakavos, 1 v.š. vandens, viską sumaišyti iki vientisos masės). Bandeles laikyti sandzriai uždalytas, kad nesudžiūtų. Įdaryti ir glazūruoti prieš patiekiant į stalą.

All kinds of pancakes are the food for Shrove Tuesday in Lithuania. This is the recipe of wafer-alike pancakes:

Wafers

200 g butter (~1 double stick/ 7 oz)

5 dl. (1/2 l) milk (~2 cups)

1/2 cup sour cream

4 cups wheat flour

1 cup sugar

pinch of salt

pinch of vanilla powder

3 tsp cocoa

Melt and cool down butter. Whisk eggs. Mix together wheat flour, salt, sugar, vanilla. Add milk, sour cream, eggs, butter. Stir well untill creamy. Bake in any wafer pan. After backing wafers out of half a dough, add cocoa and you will get a batch of chocolate-brown wafers. Enjoy with whipped cream, jam or maple syrup. These wafers are good to eat as cookies while cold too.

Lietuvoje per Užgavėnes būtinas patiekalas yra įvairių rūšių blynai. Jūsų dėmesiui:

Vafliniai blynai

200 g sviesto (~1 JAV dviguba sviesto lazdelė/ 7 svarai)

5 dl. (1/2 l) pieno (~2 puodeliai)

1/2 puodelio grietinės

4 puodeliai kvietinių miltų

1 puodelis cukraus

žiupsnis druskos

žiupsnis vanilinio cukraus

3 v.š. kakavos

Išlydyti ir atvėsinti sviestą. Suplakti kiaušinius. Sumaišyti miltus, druską, cukrų, vanilę. Supilti pieną, grietinę, kiaušinius, sviestą. Maišyti, iki bus kaimiškos grietinės tirštumo. Kepti čirvinių blynų arba elektrinėje (gilesnėje) vaflių keptuvėje. Ploniems vafliams reikėtų ipilti daugiau pieno, kad tešla būtų skystesnė. Iškepus vaflius iš pusės tešlos, į tešlą įmaišyti kakavos ir kepti šokoladinius vaflius. Valgyti šiltus su plakta grietinėle, uogiene ar klevų sirupu. skanu ir šalti.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: