Icelandic Yule Lads II and Christmas Pie / Islandų Seniai Šalčiai ir kalėdinis pyragas

161220101427

Þvörusleikir  (Spoon-Licker) came day before yesterday, December 15;

Pottasleikir  (Pot-Scrapper) came yesterday, December 16;

Askasleikir  (Bowl-Licker) comes today, December 17;


This is a recipe of Jólakaka –

Icelandic traditional Christmas pie:

200 g (1 and 2/3 cup) wheat flour;

1 ½  tsp. backing powder;

½  tsp. cardamom powder;

125 g (2/3 cup) sugar;

125 g (2/3 cup) butter;

100 ml (3 oz and 2 tsp) milk;

2 eggs;

1 – 1 1/2 cup  dry chopped fruits (apricots, dates, raisins, prunes, apples, sugared pineapples, sugared passion fruits, sugared ginger, etc. by taste);

pinch of almond shavings.

Mix dry ingredients (wheat flour, backing powder, cardamom powder, sugar), put into the kitchen blender.  Put room temperature butter, eggs(lightly beaten) and milk together with wheat flour blend. Blend it in blender for 1 min.  on the low speed and for 3 min. on the high-speed. Stir in dry fruits into the dough with a wooden spoon. Put the dough into the loaf pan(not more than 2/3 of the pan height), sprinkle with almond shavings and bake in 1750C (3500F) oven for app. 50 min. Let it cool down in the pan. Can be deep-frozen.

Þvörusleikir  (Šaukštų Laižytojas) atėjo užvakar, gruodžio 15;

Pottasleikir  (Puodų Laižytojas) atėjo vakar, gruodžio 16;

Askasleikir  (Dubenų Laižytojas) atėjo šiandien, gruodžio 17.


Islandiškas kalėdinis pyragas

200 g miltų;

1 ½  a.š. kepimo miltelių;

½  a.š. kardamono miltelių;

125 g cukraus;

125 g sviesto ar margarine;

1dl (100 ml) pieno;

2 kiaušiniai;

½ – 2/3  stiklinės smulkintų džiovintų vaisių

Sumaišyti birius produktus (miltus, kepimo miltelius, kardamoną, cukrų), sudėti į el. maišyklę.  Sudėti kambario temperatūros sviestą, lengvai paplaktus kiaušinius ir pieną. Maišyti 1 min.mažiausiu greičiu ir 3 min. didžiausiu greičiu. Mediniu šaukštu įmaišyti džiovintus vaisius. Tešlą supilti į sviestu pateptą kekso formą(tešlos turi būti ne daugiau, nei 2/3 formos aukščio) ir kepti 1750C orkaitėje apie 50 min. Prieš kepant galima pabarstyti migdolų drožlėmis.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: